ZDROWE JEDZENIE ZIMĄ
Zima to pora roku, która często zostawia po sobie dodatkowe kilogramy. Czasami jest to związane ze świętami, które obchodzimy w grudniu, częściej jednak z faktem, że w zimowe wieczory chętniej podjadamy. Wraz z zimnem i krótszymi, ciemnymi dniami mamy ochotę na jedzenie więcej, podjadanie pomiędzy posiłkami oraz na słodkie. Głód słodyczy jest szczególnie uciążliwy, ponieważ ciężko mu się oprzeć. Jest całkowicie naturalne, że w czasie zimy, kiedy temperatura spada potrzebujemy nie tyle więcej jedzenia, co innego rodzaju jedzenia. Czegoś co nas rozgrzeje i zapewni dodatkową energię do rozgrzania. Dlatego zamiast sięgać po słodycze można rozwiązać ten problem w inny sposób. Przede wszystkim zacząć jeść więcej zup. Nie muszą to być ciężkie, zawiesiste zupy przypominające sosy, ale dobrze jest jeśli zawierają dużo warzyw. Zupa jest najlepiej rozgrzewającym daniem, ze wszystkich jakie można zaserwować sobie w trakcie mrozów. Doskonale rozgrzewa całe ciało, a nie tylko żołądek. Natomiast jeśli mamy ochotę na przekąskę, lepiej zrobimy sięgając po jogurt lub kefir z łyżką cynamonu niż po batonika. Cynamon ma właściwości rozgrzewające, dobrze smakuje i może być potraktowany, razem z jogurtem, jako niskokaloryczna przekąska.