CO ZROBIĆ Z PARÓWKI?
Parówka może stać się bardzo ciekawym elementem na talerzu. Czasami w lodówce zostaje jedna lub dwie, czasami lubi się je na tyle żeby zawsze mieć zapas. Jednak jedzenie ciągle tak samo wyglądającego jedzenia, nawet najlepszego, może znudzić. Dlatego ciekawym pomysłem jest przygotowanie z parówek zwierzątek – ośmiornicy lub stonogi.
Ośmiornica jest bardzo prosta. Jedną parówkę przecinamy na pół, a w miejscu przecięcia nacinamy. Najlepiej tak żeby powstało osiem macek, chociaż nie zawsze rozmiar parówki na to pozwala. W czasie gotowania nacięcia zmienią się w macki ośmiornicy, którą można posadzić na talerzu wśród ketchupu.
Wykonanie stonogi jest jeszcze prostsze, chociaż potrzeba do tego makaronu do spaghetti. Można go przełamać na pół albo zastosować cały, w zależności od tego jak długie mają być nogi. Wbija się twarde nitki makaronu w parówkę, na samym środku, blisko siebie, po czym wkłada do garnka i gotuje kilka minut uważając żeby korpus nie uległ zniszczeniu.
Po wyciągnięciu z miękkiego makaronu powstaje na talerzu zabawna stonoga, która ucieszy zwłaszcza najmłodszych członków rodziny.