DIETA NORWESKA
Kontrowersyjna, na równi z dietą kopenhaską, dieta która działa skutecznie i tak samo wyniszczająco na organizm. Według opisów jej dotyczących pozwala schudnąć nawet do 10kg. Jest jednak bardzo ciężka dla organizmu i monotonna. O ciężkości może świadczyć chociażby fakt, że można ją powtórzyć dopiero po roku.
Dieta norweska trwa pełne dwa tygodnie. Nie powinno się jej przerywać w trakcie ani przedłużać. Do tego trzeba bardzo ściśle trzymać się wytycznych z jadłospisu, od których nie ma odstępstwa, chociaż pojawiają się jego różne wersje. Podstawą diety jest jedzenie jajek – gotowanych na twardo lub na miękko – grejpfrutów, warzyw, w szczególności marchewki, sałaty oraz pora. Można także jeść mięso, chociaż gotowane i tylko wołowinę, piersi z kurczaka i rybę. Są to jednak tak małe ilości, że trudno spodziewać się po nich zaspokojenia głodu. Pieczywo można jeść tylko w niektórych wersjach jadłospisu, a i tak nie przekracza ono zazwyczaj jednej kromki. Pić, jak przy każdej diecie najlepiej jedynie wodę oraz herbatki ziołowe. Kawa nie jest wyłączona z jadłospisu, często jest jedynym „posiłkiem” w ramach śniadania. Musi być jednak słaba i koniecznie bez mleka.
Przy ścisłym przestrzeganiu zaleceń efekty diety, po dwóch tygodniach stosowania są bardzo widoczne. Jednak zaczynając ją należy pamiętać, że dieta jest ciężka i odwadnia organizm, pozbawiając go przy tym nie tylko tłuszczu, ale i masy mięśniowej.