DŻEMY, KOMPOTY – CZY KTOŚ JESZCZE JE?
Wiele osób pamięta jeszcze albo własne zbiory owoców, albo kupowanie dużych ilości śliwek, wiśni czy gruszek, z których powstawały później różnego rodzaju przetwory.
Obecnie, gdy pod dostatkiem jest wszelkiego w sklepach, więc niewiele osób zajmuje się produkcją dżemów i kompotów, jednak zdarzają się. Często wymaga to urządzenia w kuchni najpierw warsztatu pracy, w którym można przygotować dżemy i kompoty, a potem miejsca aby je przechowywać. Przygotowanie kompotów jest stosunkowo proste, gdyż to głównie gotowanie owoców, dżemy wymagają zdecydowanie więcej czasu oraz uwagi. Jednak jedne i drugie po skończonej pracy przelewa się albo przekłada do słoików. Niektórzy przechowują je w piwnicach, jednak jeśli przygotuje się wszystko w ładnie opisanych słoikach i ustawi na półkach w kuchni wówczas uzyska się ciekawy efekt ozdobny. Owoce w kompotach czy kolorowe wnętrza słoików z dżemem staną się całoroczną ozdobą, którą można ściągać z półki w razie chęci albo do niedzielnych obiadów w ramach zdrowego deseru.