Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Jak samemu wyhodować kiełki nasion?

Kiełki nasion to bardzo znany dodatek do potraw. Znane i stosowane były już w Starożytnych Chinach gdzie wykorzystywane je jako żywność, a także jako forma leków. Popularne stały się one także współcześnie, szczególnie wśród wegetarian, którzy wykorzystuje je do przygotowania posiłków. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jak istotną rolę dla naszego organizmu odgrywają kiełki i dlaczego warto je spożywać. Wszystko za sprawą tego, że w kiełkujących nasionach uaktywniają się enzymy. W ten sposób w młodych kiełkach powstaje bardzo dużo różnego rodzaju witamin, które dla naszego organizmu mogą mieć zbawienny wpływ. Kiełki nasion są więc wspaniałym źródłem mikroelementów, różnego rodzaju soli mineralnych oraz innych składników odżywczych, które świetnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto więc nawet samemu wyhodować w domu takie kiełki nasion.

Najprostsza metoda kiełkowania nasion, np. soczewicy wygląda w następujący sposób. Na sam początek należy włożyć nasiona na cztery godziny do wody, przy czym należy pamiętać, aby często tą wodę zmieniać. Następnie, na dużą tacę, może być blacha, albo drewniana deska, kładzie się wilgotną szmatkę, rozsypuje na niej soczewicę wyjętą z wody i przykrywa drugą wilgotną szmatką. Szmatki nie mogą wyschnąć, dlatego należy tego solidnie pilnować i w odpowiednim momencie szmatki namoczyć. Soczewicę, dwa razy dziennie, moczy się kilka godzin w świeżej wodzie, a potem znów wykłada na szmatkę. W pomieszczeniu, np. w kuchni, musi być dość ciepło. Po 5-6 dniach kiełki powinny się rozwinąć i osiągnąć długość do dwóch centymetrów.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...