CHILI I KARDAMON
Pieprz, sól, słodka papryka to przyprawy, które znajdują się w większości kuchni. Stosowane codziennie, w dużych ilościach wzbogacając smak potraw. Jednak warto urozmaicić je czymś nowym. Chili i kardamon to przyprawy, z którymi warto rozpocząć kuchenną przygodę. Chili jest częściej stosowane. Osoby, którym zwykła papryka lub pieprz nie wystarczają z przyjemnością dodają do potraw tę ostrą papryczkę. Jest idealnym dodatkiem do mięs, pizzy, sosów. Co więcej, jeśli nie decydujemy się na używanie chili z paczki może stać się ono ozdobą w kuchni. Papryczki można kupić luzem w sklepie, nawlec na sznurek i powiesić w widocznym miejscu. Odcinać można po jednej, w zależności od potrzeby, a czerwona lub zielona papryczka ładnie urozmaici wnętrze.
Kardamon, równie egzotyczna przyprawa jak chili, mniej nadaje się do ozdoby chociaż jego owoce są bardzo ładne i pachnące. Ta przyprawa może stać się nieodłącznym elementem nie tylko obiadów, ale i deserów, ponieważ świetnie smakuje z kawą. Posiadanie jej w kuchni nada naszemu gotowaniu egzotycznego posmaku, zwłaszcza że kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie.