MAŚLANKA A BRZUCH
Dla większości z nas nabiał jest podstawowym produktem spożywanym codziennie.
W różnych ilościach, na różne sposoby, ale jest. Jednak wiele osób nie docenia maślanki, która wchodzi w skład tej grupy, a ma lepsze właściwości zdrowotne niż wszystkie jogurty naturalne. Ma co prawda specyficzny smak, jednak można do niej dodawać płatki, muesli, owoce, które nadają jej inny posmak stając się przy tym zdrowym posiłkiem albo na śniadanie, albo na kolację.
Maślanka to napój mleczny, który jest efektem oddzielenia tłuszczu od śmietany. Obecnie dodaje się do niej również mleka, przez co nie jest tak gęsta jak produkowana dawniej na wsiach, jednak nadal zachowuje wszystkie swoje walory. Posiada wiele składników mineralnych, sole mineralne, lecytynę. Lecytyna znajduje się w każdej części ciała człowieka, a szczególnie dużo jest jej w mózgu, dlatego powinna być stale uzupełniana. Jednak najważniejszą cechą maślanki jest jej wpływ na wydzielanie soków żołądkowych. Pobudza je w łagodny sposób, dzięki czemu reguluje procesy trawienne. Polecana jest zwłaszcza dla osób mających problemy z zaparciami, jako nieszkodliwy środek, który pomoże usunąć z organizmu produkty przemiany materii.