JAK ZJEŚĆ AWOKADO?
Awokado raczyli się już starożytni Aztekowie, którzy zdawali sobie sprawę jego właściwości nadając mu nazwę „masła Bogów”. Chociażby z tego powodu warto zaprzyjaźnić się z tym owocem i włączyć go do przygotowywanych potraw. Tym bardziej, że można je wykorzystać w wielu potrawach. Ciekawe jest szczególnie masło z awokado oraz sałatki z jego dodatkiem.
Masło z awokado jest wyjątkowo smaczne i zdrowie. Co więcej, łatwe do zrobienia. Sam owoc ma bardzo miękki miąższ, który bez problemu wydobywa się z twardej skórki. Wystarczy duża łyżka i miska oraz kilka minut ucierania aby z zielonego owocu powstała gładka konsystencja. W zależności od tego co lubimy można przygotować masło na ostro, z dodatkiem papryki chili lub na słono z solą. Jest świetne zarówno do kanapek, jako baza zamiast zwyczajnego masła, jak i jako dodatek do krakersów oraz słonych przekąsek na przyjęciach. Jest proste do zrobienia, ma wyjątkowy smak i chociaż sam owoc jest tłusty, ma duże właściwości odchudzające.