Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. cytomel t3 Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia

Każde państwo posiada swoje tradycje kulinarne związane ze świętami Bożego Narodzenia. Również w Polsce mamy do czynienia z tradycyjnymi potrawami, które przygotowuje się na czas świąt Bożego Narodzenia i stanowią one specjalne polskie dania, na które wyczekuje się cały rok, bowiem w ciągu okresu zwykłego raczej się ich nie przyrządza. Jakie to właściwie dania?

Po pierwsze: karp. Charakterystyczny głównie przez fakt, że stanowi postną potrawę spożywaną na polskim wigilijnym stole. Przyrządzany na różne sposoby, jednak najbardziej tradycyjnym z nich jest karp zapiekany w jajku i panierce. Do tego dochodzi fakt, że zwykle spożywa się go jako kwintesencję całej wigilijnej wieczerzy. Podawany jako filet z ościami, co stanowi dodatkową rozrywkę wigilijnej kolacji.

Po drugie: makówka. Oczywiście na święta musi być sporo różnego rodzaju ciast, które przygotowane są już na kilka dni przed Wigilią. Jednak makówka na bazie drożdżowego ciasta z nadzieniem wykonanym z maku i rodzynek jest chyba podstawą jeśli idzie o te słodkie potrawy bożonarodzeniowe. Do tego dochodzi lukrowana polewa na górę i skórka pomarańczowa.

Po trzecie: ryba po grecku. Choć teoretycznie po grecku, to w praktyce nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Stanowi połączenie marchewki oraz pokrojonego w paski filetu rybnego, bardzo często filetu dorsza, mintaja lub pangi. Stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju innych potraw, może być podawana jako przystawka. Jest świetną przekąską i jej obecność na stole w święta jest obligatoryjna. Podawana głównie na zimno.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...