Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia
Każde państwo posiada swoje tradycje kulinarne związane ze świętami Bożego Narodzenia. Również w Polsce mamy do czynienia z tradycyjnymi potrawami, które przygotowuje się na czas świąt Bożego Narodzenia i stanowią one specjalne polskie dania, na które wyczekuje się cały rok, bowiem w ciągu okresu zwykłego raczej się ich nie przyrządza. Jakie to właściwie dania?
Po pierwsze: karp. Charakterystyczny głównie przez fakt, że stanowi postną potrawę spożywaną na polskim wigilijnym stole. Przyrządzany na różne sposoby, jednak najbardziej tradycyjnym z nich jest karp zapiekany w jajku i panierce. Do tego dochodzi fakt, że zwykle spożywa się go jako kwintesencję całej wigilijnej wieczerzy. Podawany jako filet z ościami, co stanowi dodatkową rozrywkę wigilijnej kolacji.
Po drugie: makówka. Oczywiście na święta musi być sporo różnego rodzaju ciast, które przygotowane są już na kilka dni przed Wigilią. Jednak makówka na bazie drożdżowego ciasta z nadzieniem wykonanym z maku i rodzynek jest chyba podstawą jeśli idzie o te słodkie potrawy bożonarodzeniowe. Do tego dochodzi lukrowana polewa na górę i skórka pomarańczowa.
Po trzecie: ryba po grecku. Choć teoretycznie po grecku, to w praktyce nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Stanowi połączenie marchewki oraz pokrojonego w paski filetu rybnego, bardzo często filetu dorsza, mintaja lub pangi. Stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju innych potraw, może być podawana jako przystawka. Jest świetną przekąską i jej obecność na stole w święta jest obligatoryjna. Podawana głównie na zimno.