Kuchnia grecka
Śródziemnomorska kuchnia Greków ma wiele smaków. Jednak najbardziej charakterystyczne dla nich są ciekawe połączenia sera fety i warzyw. Stąd też swoją nazwę wzięła sałatka grecka będąca połączeniem sałaty, oliwek, pomidorów, ogórka i właśnie białego sera feta. Jednak to nie jedyne co ma do zaoferowania grecka kuchnia bowiem szereg jej smaków to naprawdę ogrom wielu niezapomnianych i spotykanych tylko tutaj potraw zaspokajających zmysły niejednego smakosza.
Oczywiście ser feta to nie tylko składnik sałatki. Kombinacje różnego rodzaju produktów, których zwieńczeniem i kwintesencją jest z reguły ser feta sprawia, że stał się on symbolem kuchni tego państwa. Dlatego też spotykany jest on w różnych formach. Jako składnik farszu, nadzienia, bądź dodatku. Stanowi jeden z niewielu typowo greckich przysmaków.
Jednak w Grecji spotykamy się nie tylko z serem. Typowo greckim wynalazkiem jest gyros czyli zestaw połączonych ze sobą przypraw, które tworzą specyficzny i niezapomniany smak marynaty. W ten sposób przygotowywane mięso, szczególnie zaś w przypadku Grecji jagnięcina ma niezapomniany i niesamowity smak będący połączeniem różnego rodzaju ziół, papryki i pieprzu.
Skoro Grecja położona jest nad morzem to nie mogłoby zabraknąć w kuchni greckiej wyjątkowych owoców morza przygotowywanych na różne sposoby. Szczególnie zaś umiłowane stały się przepyszne krewetki przyrządzane w specyficzny grecki sposób.