Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Jak prawidłowo kroić cebulę?

Krojenie cebuli to zajęcie, za którym niewielu przepada. Jest to zajęcie dość żmudne, do tego specyficzny zapach tego warzywa może doprowadzić do płaczu. Trudno jest znaleźć sposób na umiejętne krojenie cebuli, bowiem zwykle problemy jakie spotykamy przy jej krojeniu zdają się być nierozwiązalne. Łzy płynące z oczu podczas tego zajęcia, to tylko jeden z niewielu problemów. Do tego dochodzi fakt, że cebula podczas krojenia się rozłazi i trudno jest pokroić ją na małe i przede wszystkim równe kosteczki. No i jeszcze cebulowy zapach, który unosi się po całym pomieszczeniu, zarówno przy krojeniu, jak i długo, długo po nim. Jak w takim razie radzić sobie z krojeniem cebuli, aby ilość problemów z tym związanych ograniczyć do zera?

Po pierwsze: do krojenia potrzebna jest duża, drewniana deska. Tak naprawdę im większa deska, tym wygodniej się kroi cebulę. Ważne też, aby deska była drewniana, bowiem drewno wsiąknie część soków cebuli, które powodują nieprzyjemny zapach w całym domu. Po drugie: ostrze noża powinno mieć co najmniej 20 cm długości. Mniejszy nóż utrudnia krojenie. Po trzecie: odcina się korzenie i dzieli cebulę na pół. Należy najpierw naciąć cienkie plastry wzdłuż włókien. Trzeba uważać, aby je tylko nadkroić, nie przekrajać do końca tylko tak, żeby trzymała je piętka, po czym kroi się tę samą połówkę w poprzek włókien. Wtedy cebula nie rozpadnie się na drobne kosteczki. Końcówki poświęcamy do wyrzucenia, chyba że ktoś ma czas je również cierpliwie pokroić. Należy dokładnie trzymać się takiej kolejności odpowiedniej strony krojenia, bowiem cebula posiekana w odwrotnej kolejności gorzknieje podczas smażenia.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...