Jak prawidłowo kroić cebulę?
Krojenie cebuli to zajęcie, za którym niewielu przepada. Jest to zajęcie dość żmudne, do tego specyficzny zapach tego warzywa może doprowadzić do płaczu. Trudno jest znaleźć sposób na umiejętne krojenie cebuli, bowiem zwykle problemy jakie spotykamy przy jej krojeniu zdają się być nierozwiązalne. Łzy płynące z oczu podczas tego zajęcia, to tylko jeden z niewielu problemów. Do tego dochodzi fakt, że cebula podczas krojenia się rozłazi i trudno jest pokroić ją na małe i przede wszystkim równe kosteczki. No i jeszcze cebulowy zapach, który unosi się po całym pomieszczeniu, zarówno przy krojeniu, jak i długo, długo po nim. Jak w takim razie radzić sobie z krojeniem cebuli, aby ilość problemów z tym związanych ograniczyć do zera?
Po pierwsze: do krojenia potrzebna jest duża, drewniana deska. Tak naprawdę im większa deska, tym wygodniej się kroi cebulę. Ważne też, aby deska była drewniana, bowiem drewno wsiąknie część soków cebuli, które powodują nieprzyjemny zapach w całym domu. Po drugie: ostrze noża powinno mieć co najmniej 20 cm długości. Mniejszy nóż utrudnia krojenie. Po trzecie: odcina się korzenie i dzieli cebulę na pół. Należy najpierw naciąć cienkie plastry wzdłuż włókien. Trzeba uważać, aby je tylko nadkroić, nie przekrajać do końca tylko tak, żeby trzymała je piętka, po czym kroi się tę samą połówkę w poprzek włókien. Wtedy cebula nie rozpadnie się na drobne kosteczki. Końcówki poświęcamy do wyrzucenia, chyba że ktoś ma czas je również cierpliwie pokroić. Należy dokładnie trzymać się takiej kolejności odpowiedniej strony krojenia, bowiem cebula posiekana w odwrotnej kolejności gorzknieje podczas smażenia.