Polskie potrawy z warzyw
Warzywa w Polsce mają swój specyficzny charakter, bowiem z reguły wykorzystuje się je jako dodatek, a nie jako główne danie. Jednak zdarzają się potrawy z warzyw, które są domeną polskiej kuchni i w innych krajach raczej nie ma ich co szukać. Jakie to potrawy?
Sałatka jarzynowa. Chociaż sałatki zdarzają się w każdym państwie, to jednak tylko Polacy mogą nazywać sałatką coś, co zawiera w sobie majonez. Warzywa to jedno, jednak w tym wypadku przyprawy do coś jeszcze ważniejszego. Bowiem aby wydobyć z potrawy odpowiedni smak, należy bardzo starannie dobierać przyprawy. Do sałatki jarzynowej należy dodać przede wszystkim ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i jajka do smaku. Reszta warzyw może być według własnego uznania, jednak papryka, czy te bardziej egzotyczne warzywa raczej nie będą pasować. Pokrojone, ugotowane wcześniej jarzyny należy wymieszać z majonezem i różnego rodzaju przyprawami.
Kalafior. Ta jarzyna przyrządzana po polsku ma w sobie coś wyjątkowego. Można go przyrządzać na różne sposoby. Jednym z nich jest kalafior grillowany z warzywami i serem żółtym. Kwintesencją jest tu oczywiście nasz biały przysmak, jednak należy tak dobierać resztę składników, aby całość nie stanowiła jakiegoś wybitnego szoku smakowego. Oprócz tego kalafior można przyrządzać zapiekany z jajkiem i w bułce tartej. Jajko nadaje kalafiorowi bardzo wyjątkowy smak.
Oczywiście przykładów polskich warzywnych potraw może być więcej. Prawda jest jednak taka, że wystarczy po prostu stworzyć jakąś pomysłową kombinację z takich warzyw jak ziemniak, marchew, czy szparagi. Na pewno wyjdzie nam z tego coś, co ma polski posmak.