Kuchnia włoska
Włosi słyną przede wszystkim z tego, że chętnie eksperymentują w kuchni. Prawdą jest, że Włosi uwielbiają jeść, więc co za tym idzie uwielbiają przyrządzać różnego rodzaju potrawy. A że są też dość otwarci na nowe doświadczenia to często sprawdzone przepisy dostosowują do swoich własnych potrzeb w poszukiwaniu zupełnie nowych smaków. Jednak niektóre rzeczy pozostają całkowicie niezmienne: przede wszystkim makarony, a także pizza. I mimo że w tych przypadkach również często dochodzi do różnego rodzaju innowacji kulinarnych, to jednak fundament zawsze jest ten sam.
Włochy to kraj pizzy i makaronów. Nie bez przyczyny mówi się na Włochów, często dość pejoratywnie jeśli chodzi o znaczenie, makaroniarze. Bowiem dla nich inne potrawy mogłyby całkowicie nie istnieć. Dlatego też można spotkać we Włoszech naprawdę niezliczone ilości różnych rodzajów makaronu. Do tego oczywiście musi być sos, choć zdarza się, że wystarczą tylko zioła i ser mozzarella. Jednak sosy to również domena włoska, jednak tutaj już można spotkać się z różnego rodzaju eksperymentami, często przepysznymi.
Pizza to wymysł włoski, jednak tak naprawdę wszystko tutaj kręci się wokół odpowiedniego ciasta. To, co znajdzie się na nim, to tak naprawdę sprawa drugorzędna. Występują we Włoszech różne rodzaje ciast na pizzę. W kwestiach dodatków, tak naprawdę każdy Włoch wybiera to, co tak naprawdę mu smakuje. Dlatego w kwestiach doboru warzyw, mięsa i wędlin, które mają znaleźć się na cieście, każdy decyduje subiektywnie według własnego uznania. Jest to świetne rozwiązanie, dzięki któremu mamy do czynienia z różnymi rodzajami pizz, znanymi na całym świecie.