Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania. voce ja foi curioso o que e o Funcionalidades da bet365 Saber mais

Jak rozpoznać czy jajko jest świeże?

Świeże jajka to podstawa większości potraw jakie przygotowujemy. Używamy ich bowiem do jajecznicy, do ciast, do deserów, do mas, do farszów, a także do sałatek. Dlatego dobrze jest znać sposoby na sprawdzenie czy dane jajko, które jakiś czas już leży w naszej lodówce, jest w dalszym ciągu świeże.

Istnieją trzy sposoby. Potrząsanie: świeże, jednodniowe jajko średniej wielkości waży około 50 gram. Komora powietrza wewnątrz jajka bliżej zaokrąglonego końca jest prawie niewidoczna. Z każdym dniem jajko staje się coraz cięższe.  Jeśli potrząśnie się świeżym jajkiem przy uchu, absolutnie nic nie słychać. W przypadku starszych jajek można usłyszeć słabe, głuche dźwięki.  W wodzie: świeże jajko włożone do wody opada na dno. Jeśli ma tydzień lub więcej, unosi się na powierzchni. Po rozbiciu: białko musi tworzyć wokół żółtka grubą mocną warstwę. W żadnym wypadku nie może być płynne. Zbadać trzeba również zapach i barwę żółtka. Należy na to szczególnie uważać, bowiem jeśli chodzi o jajka ze sklepu, a nie z prywatnej hodowli, to bardzo łatwo można uzyskać piękną żółtą barwę w sposób sztuczny.

Pozostaje pytanie jak długo jajko pozostaje świeże. Niestety nie każdy ma własny kurnik w rogu podwórka, dlatego jesteśmy zdani na ofertę supermarketów i sklepikarzy. Nie należy kupować jajek chłodniczych. To choć raz widział, jak nędznie odżywiane są kuty w wylęgarniach, temu z pewnością nie posmakuje już takie jajko. W zasadzie jajko jest świeże przez 14 dni. Należy więc trzymać się tego terminu. Istnieje pogląd, że jajko sparzone wrzątkiem dłużej zachowuje świeżość. Jest to jednak niezgodne z prawą. Ponadto, należy pamiętać, że jajka bardzo szybko wchłaniają inne zapachy, dlatego dobrze jest przechowywać je z dala od czosnku, cebuli bądź porów.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...