Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Jak rozpoznać czy jajko jest świeże?

Świeże jajka to podstawa większości potraw jakie przygotowujemy. Używamy ich bowiem do jajecznicy, do ciast, do deserów, do mas, do farszów, a także do sałatek. Dlatego dobrze jest znać sposoby na sprawdzenie czy dane jajko, które jakiś czas już leży w naszej lodówce, jest w dalszym ciągu świeże.

Istnieją trzy sposoby. Potrząsanie: świeże, jednodniowe jajko średniej wielkości waży około 50 gram. Komora powietrza wewnątrz jajka bliżej zaokrąglonego końca jest prawie niewidoczna. Z każdym dniem jajko staje się coraz cięższe.  Jeśli potrząśnie się świeżym jajkiem przy uchu, absolutnie nic nie słychać. W przypadku starszych jajek można usłyszeć słabe, głuche dźwięki.  W wodzie: świeże jajko włożone do wody opada na dno. Jeśli ma tydzień lub więcej, unosi się na powierzchni. Po rozbiciu: białko musi tworzyć wokół żółtka grubą mocną warstwę. W żadnym wypadku nie może być płynne. Zbadać trzeba również zapach i barwę żółtka. Należy na to szczególnie uważać, bowiem jeśli chodzi o jajka ze sklepu, a nie z prywatnej hodowli, to bardzo łatwo można uzyskać piękną żółtą barwę w sposób sztuczny.

Pozostaje pytanie jak długo jajko pozostaje świeże. Niestety nie każdy ma własny kurnik w rogu podwórka, dlatego jesteśmy zdani na ofertę supermarketów i sklepikarzy. Nie należy kupować jajek chłodniczych. To choć raz widział, jak nędznie odżywiane są kuty w wylęgarniach, temu z pewnością nie posmakuje już takie jajko. W zasadzie jajko jest świeże przez 14 dni. Należy więc trzymać się tego terminu. Istnieje pogląd, że jajko sparzone wrzątkiem dłużej zachowuje świeżość. Jest to jednak niezgodne z prawą. Ponadto, należy pamiętać, że jajka bardzo szybko wchłaniają inne zapachy, dlatego dobrze jest przechowywać je z dala od czosnku, cebuli bądź porów.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...