Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Jak dobrać odpowiednią patelnię?

Każda przyrządzana przez nas potrawa wymaga innych naczyń bądź garnków, w których będzie ona przygotowywana. Podobnie jest ze smażeniem – każde jedzenie wymaga nieco innej patelni do smażenia. Dlatego jeśli dobieramy patelnię to przede wszystkim istotne jest to, do czego właściwie będzie ona przeznaczona i co zamierzamy na niej smażyć, dusić, czy w jakiś inny sposób przygotowywać. Wyróżniamy oczywiście różne rodzaje patelni: aluminiowa, żeliwna i teflonowa. Na każdej przygotować można zupełnie inne rodzaje posiłków.

Patelnia aluminiowa – dobrze jest smażyć na niej produkty, które raczej ciężko przypalić. Przed smażeniem należy ją bardzo dobrze rozgrzać i bardzo ostrożnie natłuszczać. Aby sprawdzić czy patelnia została odpowiednio ogrzana dobrze jest wykonać test: spuścić na nią kropelkę wody. Jeśli kropelka zatańczy, można nalewać tłuszcz pod produkt. Dobrze jest uważać z masłem na takich patelniach, bowiem bardzo łatwo się przypala.

Patelnia żeliwna – przeznaczona głównie do różnego rodzaju produktów mięsnych. Przed smażeniem należy ją bardzo dokładnie i intensywnie rozgrzać. Dopiero kiedy osiągnie ona maksymalną temperaturę należy włożyć na nią mięso i stopniowo obniżać temperaturę do wymaganej wartości. Istotne jest to, że patelni żeliwnych nie powinno się myć – wystarczy skorzystać z papierowego ręcznika i z jego pomocą wytrzeć dokładnie patelnię.

Patelnia teflonowa – konieczne jest przed smażeniem nałożyć nieco tłuszczu, chyba że decydujemy się przyrządzić potrawę, która tego nie wymaga, bowiem można na tego rodzaju patelni smażyć również bez tłuszczu. Nie wolno jej podgrzewać pustej i należy uważać, aby nie zarysować przypadkiem teflonowej warstwy.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...