Jak dobrać odpowiednią patelnię?
Każda przyrządzana przez nas potrawa wymaga innych naczyń bądź garnków, w których będzie ona przygotowywana. Podobnie jest ze smażeniem – każde jedzenie wymaga nieco innej patelni do smażenia. Dlatego jeśli dobieramy patelnię to przede wszystkim istotne jest to, do czego właściwie będzie ona przeznaczona i co zamierzamy na niej smażyć, dusić, czy w jakiś inny sposób przygotowywać. Wyróżniamy oczywiście różne rodzaje patelni: aluminiowa, żeliwna i teflonowa. Na każdej przygotować można zupełnie inne rodzaje posiłków.
Patelnia aluminiowa – dobrze jest smażyć na niej produkty, które raczej ciężko przypalić. Przed smażeniem należy ją bardzo dobrze rozgrzać i bardzo ostrożnie natłuszczać. Aby sprawdzić czy patelnia została odpowiednio ogrzana dobrze jest wykonać test: spuścić na nią kropelkę wody. Jeśli kropelka zatańczy, można nalewać tłuszcz pod produkt. Dobrze jest uważać z masłem na takich patelniach, bowiem bardzo łatwo się przypala.
Patelnia żeliwna – przeznaczona głównie do różnego rodzaju produktów mięsnych. Przed smażeniem należy ją bardzo dokładnie i intensywnie rozgrzać. Dopiero kiedy osiągnie ona maksymalną temperaturę należy włożyć na nią mięso i stopniowo obniżać temperaturę do wymaganej wartości. Istotne jest to, że patelni żeliwnych nie powinno się myć – wystarczy skorzystać z papierowego ręcznika i z jego pomocą wytrzeć dokładnie patelnię.
Patelnia teflonowa – konieczne jest przed smażeniem nałożyć nieco tłuszczu, chyba że decydujemy się przyrządzić potrawę, która tego nie wymaga, bowiem można na tego rodzaju patelni smażyć również bez tłuszczu. Nie wolno jej podgrzewać pustej i należy uważać, aby nie zarysować przypadkiem teflonowej warstwy.