Płatki owsiane i pszenne a utrata wagi
Płatki owsiane są bardzo bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Efektywnie usuwa on uboczne produkty metabolizmu. Płatki owsiane są również cennym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Wzmacniają one układ nerwowy. Płatki owsiane dostarczają także magnezu, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Płatki pszenne również są źródłem błonnika, ale zawierają głównie błonnik nierozpuszczalnego w wodzie. Włókno błonnikowe, zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne, sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała oraz wspomaga redukcję wagi. Błonnik wspomaga uczucie sytości oraz spowalnia proces wchłaniania węglowodanów. Nic zatem dziwnego, że płatki pszenne i owsiane są polecane osobom pozostającym na diecie. Inne propozycje to płatki jęczmienne, żytnie i jaglane oraz płatki gryczane. Płatki jęczmienne są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zaś płatki żytnie pomagają uregulować przemianę materii. Osobom stosującym dietę bezglutenową poleca się natomiast niezawierające glutenu płatki jaglane, gryczane i kukurydziane.