ZIELONE WARZYWA
Mało rzeczy do jedzenia jest tak zdrowe jak zielone warzywa. Nie można im nic zarzucić.
Są praktycznie bez kalorii, więc mogą i powinny jeść je osoby będące na diecie. Zazwyczaj dobrze smakują, a do tego jest ich duży wybór. Brokuły, brukselki, kapusta, różnego rodzaju sałaty, szczypiorek, wszystko co zielone posiada tak samo dobre właściwości. Zawierają dużo witaminy C wzmacniającej odporność organizmu, błonnika który oczyszcza jelita niczym delikatna szczotka, do tego mają mnóstwo przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze działają bardzo dobrze na stan skóry, która robi się gładsza i mniej narażona na objawy starzenia się, oraz przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za nowotwory. W zależności od upodobań można jadać je gotowane np. brukselki. Jako sałatki z dodatkiem pomidorów lub rzodkiewki, chrupać kapustę zamiast chipsów. Jednak najpopularniejszym obecnie sposobem wykorzystania dobroczynnych właściwości zielonych warzyw jest robienie koktajlów. Polega to na mieszaniu dwóch zielonych warzyw oraz jednego banana – do smaku – w mikserze i stworzenia z nich zielonego soczku. Picie takiego koktajlu przez miesiąc w znaczący sposób poprawia stan skóry.