Kuchnia chińska
Chińska kuchnia to głównie smaki orientalne. Niespotykane nigdzie indziej przyprawy, zupełnie innowacyjne sposoby przyrządzania potraw, no i przede wszystkim wyjątkowe produkty spotykane tylko i wyłącznie na terenie Chin. Specyficzny zdaje się być tutejszy ryż, który nigdzie indziej nie smakuje tak jak tutaj. Pędy bambusa natomiast stanowią kwintesencję wyjątkowych orientalnych sałatek i dodatek do mięs. No i sposób przyrządzania krewetek charakterystyczny tylko i wyłącznie dla kucharzy z państwa chińskiego.
Ryż to narodowy skarb Chin. Uprawiany z największą starannością, zadbany, dojrzewający w słońcu, posiada swój wyjątkowy aromat i wyjątkową magię, która jest rozpoznawalna właśnie tutaj, w Chinach. Dodawany do wielu potraw jako dodatek, ale również sam stanowi wyśmienitą potrawę. Wystarczy dodać odpowiednie zioła i przyprawy, a smak tak przygotowanego ryżu podbije serce każdego turysty.
Jagnięcina to najchętniej przygotowywane mięso w Chinach. Podawana z ryżem i jarzynami stanowi posiłek, który tylko tutaj smakuje w taki wyjątkowy sposób. Do tego odpowiednie przyprawy, orientalne sosy i smak chiński spotyka się z uznaniem smakoszy całego świata.
Pędy bambusa stosowane głównie do sałatek, ale również do sosów. Bardzo popularne również jako dodatek do różnego rodzaju mięs, jak i potraw z ryżu. Stanowią zdrową i pyszną kwintesencję wielu potraw. Spotykane tylko i wyłącznie na kontynencie azjatyckim. Z pędami bambusa nawet krewetki zyskują o wiele lepszy, jednak przede wszystkim inny niż dotychczas, wyjątkowy smak.