Przykłady polskich potraw z mięsa
Tradycyjna polska kuchnia odznacza się na rynku międzynarodowym przede wszystkim bogactwem różnego rodzaju smaków. Szczególnie zaś wyjątkowością odznaczają się polskie, tradycyjne potrawy z mięsa. To właśnie w naszym kraju symbolem stała się dziczyzna odpowiednio przyrządzona, czy tradycyjne polskie schabowe. Do tego wiele, wiele innych mięsnych potrwa, które wśród zagranicznych gości w naszym kraju cieszą się szczególnym zainteresowaniem.
Mielone. To przykład typowo polskiej potrawy. I chociaż w innych krajach znane są jako mięsne pulpety, to jednak mielony może być tylko jeden. Wykonany z mięsa wołowego, lub wieprzowego, a także bardzo często stanowiący mieszankę różnego rodzaju mięs, w tym drobiowych, często stanowi kwintesencję obiadu. Jednak to nie mięso tutaj odgrywa tak ważną rolę. Grunt to odpowiednie dobranie przypraw.
Schabowy. Wyrób typowo polski i raczej nie znajdziemy go w restauracjach za granicą. Wykonany z mięsa wieprzowego, chociaż ostatnio zdarzają się wariacje w tym temacie i również wykorzystuje się mięso wołowe do przygotowania tradycyjnego polskiego kotleta. Ważną rolę odgrywa tutaj również panierka, a także odpowiednie stłuczenie mięsa przed smażeniem.
Gulasz. Tradycyjny polski gulasz to prawdziwe niebo dla naszego podniebienia. Wszystko za sprawą mięsa, jakie się do niego wykorzystuje, a także odpowiednie dobranie przypraw, oraz warzyw, które są tutaj równie ważne jak samo mięso. Wszystko należy najpierw zasmażyć, albo podusić, a następnie połączyć z wodą, zagęścić i zagotować. Efekt końcowy może być oszałamiający dla naszych kubków smakowych!