TALERZE A ODCHUDZANIE
Jesteśmy przyzwyczajeni do myślenia, że jeśli odchudzanie to tylko zmiana sposobu żywienia, ruch, unikanie słodyczy. Oczywiście w dużej części jest to prawda, jednak mało osób zdaje sobie sprawę, że nawet wyposażenie naszej kuchni może wspomóc działanie diet odchudzających. Dobrym przykładem są tutaj talerza, zarówno ich wielkość, jak i kolor.
Nie od dziś wiadomo, że kolory mają wpływ na człowieka, nawet jeśli nie zdaje on sobie z tego sprawy. Dlatego najlepiej jadać na ciemnych talerzach, granatowych lub czarnych. Zmniejszają one łaknienie. Odradzane są natomiast talerze czerwone, które chociaż ładnie się prezentują działają wręcz odwrotnie – pobudzają łaknienie. Mówi się co prawda, że czerwony działa na przemianę materii, jednak nic nam po tym jeśli na diecie zjemy więcej, ponieważ czerwony talerz będzie nas nieustannie pobudzał.
Inną sprawą jest wielkość talerzy. Należy pamiętać, że im większy talerz tym więcej nałożymy na niego i zjemy. W związku z tym lepiej zakupić mniejsze talerze i ewentualnie wziąć dokładkę potrawy zamiast od razu nakładać więcej zapychając niepotrzebnie żołądek. Większość diet polega na stopniowym zmniejszaniu posiłków i mniejszy talerz skutecznie
w tym pomaga.