Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Jaki tłuszcz do czego używać?

Do dyspozycji w przygotowywaniu potraw mamy naprawdę sporo rodzajów tłuszczu. I chociaż większość ludzi nie ma świadomości jaki tłuszcz powinien do czego być stosowany, to używa się ich wszystkich zamiennie. Jednak tak naprawdę każdy rodzaj tłuszczu ma swoje konkretne zastosowanie, które należy znać, kiedy zabieramy się za przyrządzanie jakiejś potrawy wymagającej użycia jakiegoś tłuszczu, czy to roślinnego czy zwierzęcego. Jak więc to wygląda w praktyce i co, do czego powinno się stosować?

Masło: do zaprawiania różnego rodzaju potraw. Masła nie wolno stawiać na dużym ogniu, gdyż zawarte w nim białko spala się już w temperaturze 90 stopni. Masło sklarowane: do potraw przygotowywanych w wysokiej temperaturze czyli np. naleśniki, ciasto drożdżowe, potrawy mączne.

Margaryna: można jej używać tak, jak masła. Składa się w 80% z tłuszczu. Produkuje się ją głównie z olejów i tłuszczów roślinnych. Margaryna półtłusta: do smarowania chleba.

Olej: wysokowartościowych, specjalnie rafinowanych olejów używa się do pieczenia i smażenia. Nie przypalają się nawet w temperaturze 190 stopni.

Łój: do zaprawiania i spulchniania mielonego mięsa. Po prostu miele się mięso razem z odrobiną tego tłuszczu. Dzięki temu mięso jest o wiele bardziej spójne, nie rozłazi się i stanowi jednolitą konsystencję. Trzeba jednak pamiętać, aby nie przesadzić z dodaniem łoju, bowiem wtedy odbije się to na smaku naszego mięsa, tudzież potrawy, którą mamy zamiar przyrządzić.

Smalec (np. z gęsi, kaczki, świni): do pieczenia i duszenia w wysokiej temperaturze. Gorący smalec nie pryska gdyż nie zawiera wody. Nie jest zbyt odpowiedni do smażenia.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...