Jaki tłuszcz do czego używać?
Do dyspozycji w przygotowywaniu potraw mamy naprawdę sporo rodzajów tłuszczu. I chociaż większość ludzi nie ma świadomości jaki tłuszcz powinien do czego być stosowany, to używa się ich wszystkich zamiennie. Jednak tak naprawdę każdy rodzaj tłuszczu ma swoje konkretne zastosowanie, które należy znać, kiedy zabieramy się za przyrządzanie jakiejś potrawy wymagającej użycia jakiegoś tłuszczu, czy to roślinnego czy zwierzęcego. Jak więc to wygląda w praktyce i co, do czego powinno się stosować?
Masło: do zaprawiania różnego rodzaju potraw. Masła nie wolno stawiać na dużym ogniu, gdyż zawarte w nim białko spala się już w temperaturze 90 stopni. Masło sklarowane: do potraw przygotowywanych w wysokiej temperaturze czyli np. naleśniki, ciasto drożdżowe, potrawy mączne.
Margaryna: można jej używać tak, jak masła. Składa się w 80% z tłuszczu. Produkuje się ją głównie z olejów i tłuszczów roślinnych. Margaryna półtłusta: do smarowania chleba.
Olej: wysokowartościowych, specjalnie rafinowanych olejów używa się do pieczenia i smażenia. Nie przypalają się nawet w temperaturze 190 stopni.
Łój: do zaprawiania i spulchniania mielonego mięsa. Po prostu miele się mięso razem z odrobiną tego tłuszczu. Dzięki temu mięso jest o wiele bardziej spójne, nie rozłazi się i stanowi jednolitą konsystencję. Trzeba jednak pamiętać, aby nie przesadzić z dodaniem łoju, bowiem wtedy odbije się to na smaku naszego mięsa, tudzież potrawy, którą mamy zamiar przyrządzić.
Smalec (np. z gęsi, kaczki, świni): do pieczenia i duszenia w wysokiej temperaturze. Gorący smalec nie pryska gdyż nie zawiera wody. Nie jest zbyt odpowiedni do smażenia.