ŻURAWINA, NIE TYLKO DODATEK
Żurawina jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Ma szczególne właściwości oczyszczające i moczopędne, więc jest idealna dla osób mających problemy pęcherzem. Jednak jej walory smakowe sprawiają, że jest świetnym dodatkiem do mięs oraz potraw z serem.
Mięsa można nią faszerować, podawać z sosem żurawinowym, który nie jest przesadnie słodki, a jedynie podkreśla mięso lekko owocową nutą. Jednak najlepiej żurawina sprawdza się w komplecie z oscypkiem lub innym serem. Mając oscypka lub słony żółty ser można przygotować pierogi zapiekane w piecu. Robi się je z ciasta drożdżowego. Do środka można włożyć dowolny składnik, jednak ser jest najlepszy ze względu na dobre wypełnienie całego wnętrza. Nie gotuje się ich tylko przypieka w piecu na brązowy kolor. Dzięki temu ciasto robi się chrupiące. Na wierzch tak przygotowanego pieroga kładzie się sos żurawinowy, który uzupełnia serowe wnętrze w delikatny, wyrazisty sposób.