Źródła zdrowych i niezdrowych tłuszczów
Niektóre tłuszcze mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie, jeżeli są spożywane w nadmiarze. Mowa o kwasach nasyconych, które znajdują się głównie w smalcu, słoninie, mięsie i jego wyrobach. Zbyt duża ilość tego typu produktów w jadłospisie przyczynia się do przybierania na wadze, w tym zwłaszcza do otyłości brzusznej. Zbyt duże spożycie nasyconych tłuszczów powoduje też, że dochodzi do wzrostu stężenia cholesterolu LDL. Chcąc przywrócić prawidłową masę ciała i poziom cholesterolu we krwi należy zredukować ich ilość do minimum, albo całkowicie wyeliminować je z jadłospisu, dostarczając jednocześnie organizmowi odpowiednią ilość kwasów nienasyconych. Sprzyjają one utrzymaniu smukłej sylwetki oraz wspierają odchudzanie. Ich głównym źródłem są morskie ryby, w tym łosoś i dorsz. Cenne kwasy tłuszczowe znajdują się również w oleju kukurydzianym, oleju słonecznikowym i w oleju sojowym. Zdrowe tłuszcze znajdziemy także w orzechach i nasionach.