ŹLE DOBRANE
Zdrowe jedzenie to nie tylko pełnowartościowe produkty. To również umiejętne łączenie produktów tak, aby nie szkodziły sobie wzajemnie.
Wszyscy wiemy, że istnieją cztery podstawowe grupy produktów: białka, węglowodany, tłuszcze i produkty roślinne. Ich trawienie odbywa się na różnych poziomach oraz w różnym czasie, najlepiej więc tak łączyć produkty w czasie komponowania posiłków żeby organizm nie musiał jednej rzeczy poświęcać jednej godziny, a drugiej nawet do siedmiu. Sprawia to wtedy, że jesteśmy ociężali i ospali przez dłuższy czas, ponieważ ciągle odbywa się trawienie. Połączenie produktów w taki sposób żeby nie stanowiły problemu dla przewodu pokarmowego, to ciężka sprawa, dlatego dietetycy często namawiają do jedzenia w jednym posiłku tylko produktów z określonej grupy. Produkty białkowe na śniadanie, węglowodany lub tłuszcze na obiad, roślinne na kolację. Oczywiście taki układ jest dowolny, w zależności od smaków i zapotrzebowania, gdyż nie można zaprzeczyć, że to tłuszcze i węglowodany dają nam najwięcej energii do działania i jeśli planujemy aktywny dzień śniadanie nie powinno być za małe ani za lekkie.