ZDROWIE W WARZYWACH
Lekarze zawsze zalecają jedzenie dużej ilości warzyw i owoców. Jedno i drugie jest zdrowe, a w trakcie odchudzania trzeba włączyć to w dietę w większej ilości niż zazwyczaj. Jedne i drugie zawierają mnóstwo cennych składników. Różni je jednak to, że warzywa można jadać bez ograniczeń, natomiast z owocami trzeba zachować ostrożność. Znajduje się w nich duża ilość cukru, więc jedzenie ich w dużych ilościach, szczególnie w trakcie diety może powodować wzrost wagi lub jej niedostateczne spadanie. Inaczej rzecz ma się z warzywami. Są bardzo niskokaloryczne. Ugotowane na parze nie mają prawie żadnych kalorii, za to zachowują swoje wartości odżywcze. Według wszystkich badań, a także według doświadczeń osób odchudzających się ilość warzyw w diecie ma istotny wpływ na utratę kilogramów. Poza tym są zdrową i smaczną przekąska. Zdarzają się chwile w ciągu dnia, w których koniecznie chce się coś zjeść. Zamiast sięgać po słodkie albo słone lepiej zacząć gryźć marchewkę albo kalarepę. Nie tylko nie będzie skutków ubocznych w postaci dodatkowych kilogramów, ale poprawi się jakość cery i stan żołądka.