WIOSENNE WARZYWA
Zazwyczaj czekamy na wiosnę ze względu na cieplejsze powietrze, zieloną roślinność wokół i zmęczenie długą zimą. Chcemy się ogrzać w słońcu i spokojnie wyjść na spacer. Jednak wiosna ma także jedną dodatkową zaletę: nowalijki. Młode warzywa, które pierwszy raz pojawiają się wiosną zwiastując przyszłe bogactwo smaków.
Nowalijki to przede wszystkim rzodkiewka, sałata, pomidor, szczypiorek, młoda marchewka, cebula dymka. Nawet mówiąc o nich ma się od razu ich smak w ustach. Doskonale nadają się zarówno do kolorowych kanapek z innymi składnikami, do lekkich surówek, do twarogu, który z rzodkiewką i szczypiorkiem nabiera niepowtarzalnego smaku. Można je również tylko chrupać jak przekąskę zamiast batoników lub innych słodkości. Ich wielką zaletą, poza kolorem i ubogaceniem monotonnych zimowych kanapek, jest bogactwo witamin. Nie na darmo wiele diet, które poleca się do stosowania wiosną jako pierwsze przykazanie podaje: jedz dużo wiosennych warzyw. Są one źródłem witaminy A, B, E oraz błonnika. Witaminy działają pozytywnie na zmęczoną zimą skórę, a błonnik pobudza prawidłową pracę układu pokarmowego. Źródło: http://taurus-holiday.pl/