Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania. Cudowny Medalik / Warszawa - oryginalny wzór - biżuteria - krzyżyki - medaliki - na komunie

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Święta to okres, kiedy szczególną uwagę przykłada się do różnego rodzaju potraw, oraz posiłków, bowiem święta bez dobrego świątecznego obiadu, to tak naprawdę święta zmarnowane. O ile w Boże Narodzenie potrawy mają charakter tradycyjny, to w Wielkanoc ulega to pewnemu rozluźnieniu. Chociaż jak wiadomo, również i w Wielkanoc na stole świątecznym muszą pojawić się takie potrawy, które będą tradycyjne i święta bez nich mogłyby się nie odbyć. Jakie to potrawy?

Babki i mazurki. Bez nich świąteczne desery i spotkania przy kawie mogłyby się okazać kompletną klapą. Babka ucierana, przygotowywana z różnymi dodatkami, w specjalnej, okrągłej foremce stanowi kwintesencję świąt wielkanocnych i jest ich najlepszym i najbardziej rozpoznawalnym symbolem. To właśnie tradycyjna polska babka musi znaleźć się na wielkanocnym stole, oraz stanowi jeden z produktów tzw. święconki. Podobnie jest z mazurkami. Z reguły piecze się je tylko na święta wielkanocne, co świadczy o ich wyjątkowości.

Wielkanocne wędliny. Mają one szczególny charakter, bowiem często na Wielkanoc spożywa się szynkę wykonaną tradycyjnie, swojsko, z własnego mięsa. Jest to symbol polskiej wsi, a także przede wszystkim smak polskiej wsi. Bez swojskiej szynki i jej wyjątkowego smaku ciężko wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie. Podobnie jest z różnego rodzaju kiełbasami, również wykonanymi naturalnie, wędzonymi w naturalnych wędzarniach, bez dodatku niepotrzebnych konserwantów.

Jajka. Symbol Wielkanocy. Przyrządzane na wielkanocny stół w różnych rodzajach, w różnych formach, jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Mogą być podawane z farszem, bądź jako dodatek do żurku, albo z majonezem. Stanowią symbol wielkanocnego stołu i nie może ich zabraknąć na nim.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...