Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Święta to okres, kiedy szczególną uwagę przykłada się do różnego rodzaju potraw, oraz posiłków, bowiem święta bez dobrego świątecznego obiadu, to tak naprawdę święta zmarnowane. O ile w Boże Narodzenie potrawy mają charakter tradycyjny, to w Wielkanoc ulega to pewnemu rozluźnieniu. Chociaż jak wiadomo, również i w Wielkanoc na stole świątecznym muszą pojawić się takie potrawy, które będą tradycyjne i święta bez nich mogłyby się nie odbyć. Jakie to potrawy?

Babki i mazurki. Bez nich świąteczne desery i spotkania przy kawie mogłyby się okazać kompletną klapą. Babka ucierana, przygotowywana z różnymi dodatkami, w specjalnej, okrągłej foremce stanowi kwintesencję świąt wielkanocnych i jest ich najlepszym i najbardziej rozpoznawalnym symbolem. To właśnie tradycyjna polska babka musi znaleźć się na wielkanocnym stole, oraz stanowi jeden z produktów tzw. święconki. Podobnie jest z mazurkami. Z reguły piecze się je tylko na święta wielkanocne, co świadczy o ich wyjątkowości.

Wielkanocne wędliny. Mają one szczególny charakter, bowiem często na Wielkanoc spożywa się szynkę wykonaną tradycyjnie, swojsko, z własnego mięsa. Jest to symbol polskiej wsi, a także przede wszystkim smak polskiej wsi. Bez swojskiej szynki i jej wyjątkowego smaku ciężko wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie. Podobnie jest z różnego rodzaju kiełbasami, również wykonanymi naturalnie, wędzonymi w naturalnych wędzarniach, bez dodatku niepotrzebnych konserwantów.

Jajka. Symbol Wielkanocy. Przyrządzane na wielkanocny stół w różnych rodzajach, w różnych formach, jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Mogą być podawane z farszem, bądź jako dodatek do żurku, albo z majonezem. Stanowią symbol wielkanocnego stołu i nie może ich zabraknąć na nim.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...