Termogeneza poposiłkowa
Termogeneza poposiłkowa jest procesem występującym po spożyciu pokarmu, polegającym na wytwarzaniu ciepła pod jego wpływem. Intensywność termogenezy poposiłkowej jest zależny zarówno od ilości spożytego pokarmu, jak i od jego rodzaju. Produkcja ciepła jest związana z podwyższonym zużyciem energii, jaka jest potrzebna do strawienia pokarmu. Najbardziej nasilony efekt termogenny występuje po spożyciu białka. Termogeneza poposiłkowa zwiększa wydatek energetyczny organizmu, dlatego też jest ona wykorzystywana w celu wspomagania procesu odchudzania. Do substancji, które wywołują wzmożone wydzielanie ciepła po spożyciu pokarmu można zaliczyć kapsaicynę, kofeinę, synefrynę, efedrynę oraz imbir. Kawa z imbirem zapewnia bezpieczny efekt termogenny. Nie poleca się natomiast stosowania efedryny i synefryny z uwagi na wysokie ryzyko skutków ubocznych. Źródło: http://formika-travel.pl/