SOS SOJOWY W DIECIE
Coraz częściej znajduje się wśród kuchennych przypraw zajmując miejsce między solą a pieprzem. Jeszcze niedawno odnoszono się do niego nieufnie, nie wiedząc do czego można go wykorzystać. Stanowił domenę kuchni azjatyckiej i mało kto sięgał sam z siebie po sos sojowy. Teraz, cieszy się popularnością i bywa dodawany praktycznie do wszystkiego. Nie zawsze są to przepisy rodem z Japonii. Sos sojowy smakuje tak samo dobrze z pierogami ruskimi i naleśnikami, jak dodany do bardziej wyrafinowanych potraw. Ponieważ ma pozytywny wpływ na krążenie i cholesterol nie trzeba się krępować w jego stosowaniu. Jednym z popularniejszych dań do jakich jest wykorzystywany jest kurczak w sosie sojowym. W gruncie rzeczy jest to przepis prosty, który można modyfikować. Najlepiej wykorzystać do niego piersi z kurczaka, które kroimy w zgrabne kostki. Następnie wszystkie obtaczamy w sosie sojowym. Dla lepszego smaku można zostawić kurczaka w sosie na godzinę, a dopiero po tym dodać inne przyprawy. Bardzo dobry efekt uzyskuje się dodając tabasco lub ostrej papryki, która zrównoważy słony posmak sosu. Kurczaka smażymy na małym ogniu z dodatkiem cebuli oraz kawałków papryki. Najlepiej podawać z ryżem. Źródło: http://noclegi-zawoja.pl/