SOJA, NIE TAKA ZDROWA
Popularność soi w ciągu ostatnich lat wzrosła znacząco. Jeszcze niedawno nikt o niej nie słyszał obecnie jest polecana, zachwalana przez wielu, zwłaszcza przez wegetarianów oraz osoby nie przepadające za mięsem. Uznawana jest przez niektórych za jego idealny substytut, a także za źródło młodości i lek antyrakowy. Ma tylu zwolenników ilu przeciwników. Niektórzy nie lubią jej ze względu na jej smak, inni uważają że pozytywne opinie to przesada i sztucznie napędzana popularność.
Obecnie można znaleźć nie tylko sojowe kotlety, ale także sojowe pasztety, mleko, jogurty, ciastka.
Soja z pewnością ma dużo wartości odżywczych i nie można powiedzieć żeby szkodziła w widoczny sposób, nie jest jednak cudownym lekiem na wszystko ani nie zapewnia wiecznej młodości. Co więcej jest ciężkostrawna, więc decydując się na jej stosowanie nie można od razu zjadać jej wiele. Trzeba wprowadzać ją stopniowo i co więcej, nie zmuszać do jej jedzenia dzieci, ponieważ ich młode żołądki mogą nie tolerować soi, a nawet doprowadzać do rozstroju żołądka.