ROŚLINY W KUCHNI
W zależności od położenia kuchni niektórzy mają w niej okno inni nie, dlatego nie wszyscy decydują się na posiadanie w kuchni roślin. Nie poleca się do kuchni od razu ozdobnych kwiatów, paproci czy kaktusów. Najlepsze są rośliny, które można jednocześnie wykorzystać w przygotowaniu potraw. Dlatego dobrym wyborem są wszelkiego rodzaju zioła, które można hodować w niewielkich doniczkach na parapecie. Mięta, rozmaryn, lubczyk, oregano nadają się do uprawiania w dobrych warunkach przez cały rok.
Zebrane zioła można używać zarówno na bieżąco, jak i zebrać do plastikowego pudełka i zamrozić żeby korzystać z nich w trakcie zimy. Nie trzeba wtedy uciekać się do kupnych ziół, których jakość bywa różna, za to można cieszyć się własną hodowla, która pięknie pachnie w całym pomieszczeniu.
Podobnie jak zioła można postarać się o własny szczypiorek sadząc cebulki, najpierw w wodzie, następnie w niedużej doniczce. Kwitnące zioła nie tylko będą przyjemnością smaku, ale także ozdobią monotonne kuchenne wnętrze.