Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Przetwory symbolem polskim

W Polsce charakterystycznym znakiem polskiej kuchni są jej wyjątkowe przetwory, których to przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenia każdej gospodyni domowej. Powidła, czy marynowane warzywa to charakterystyczne przysmaki polskiej kuchni. W czym właściwie tkwi ich fenomen i jakie są najpopularniejsze polskie przetwory?

Ogórki kiszone. Do wódki, na przystawkę, na zimną płytę. Tak naprawdę bez ogórków kiszonych ciężko wyobrazić sobie stół podczas zjazdu rodzinnego, rodzinnej imprezy czy chociażby wesela. Ogórki kiszone to wyrób typowo polski, więc kojarzony jest głównie z nami. Podobnie jak kiszona kapusta, która swoim smakiem podbija kubki smakowe smakoszy z całej Europy, a nawet całego świata. Wyjątkowość ogórków kiszonych czy kapusty tkwi przede wszystkim w ich niespotykanym smaku, który idealnie współgra z wódką, czy innymi alkoholami.

Powidła. Stanowią kwintesencję różnego rodzaju deserów. Jest to typowo polski smak. Powidła często wykonuje się ze śliwek i to właśnie powidła śliwkowe cieszą się najbardziej popularnością. Wysmażane specjalnymi metodami stanowią wyśmienity dodatek do różnych ciast, lodów, czy sałatek owocowych. Idealnie nadają się również do chleba, na śniadanie, tworząc wyjątkowy duet z mlekiem, które można popijać zagryzając takie kanapeczki.

Sałatki warzywne. Marynowane w wyjątkowy sposób, ulepszane smakowo specjalnymi, często tajnymi składnikami, które każda gospodyni domowa powinna znać. Często na bazie kapusty, z dodatkiem różnego rodzaju warzyw, a także owoców, stanowią na pewno znak polskiego smaku. Dodawane do obiadów, a także jako forma przystawki.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...