Posts Tagged ‘zapalenie krtani wirusowe’
Proces lipogenezy
Lipogeneza jest procesem polegającym na powstawaniu tkanki tłuszczowej w organizmie. Synteza tłuszczu odbywa się w komórkach wątroby i tkanki tłuszczowej, czyli w adipocytach. Do najważniejszych składników tłuszczu należą kwasy tłuszczowe. Acetylokoenzym – A jest związkiem organicznym niezbędnym dla syntezy tłuszczów. Powstaje on w wyniku rozpadu węglowodanów i niektórych aminokwasów. Kwasy tłuszczowe są wykorzystywane do produkcji triacylogliceroli będących podstawowymi składnikami tłuszczu zapasowego organizmu. Kwasy tłuszczowe są wykorzystywane także do produkcji fosfolipidów, które pełnią rolę budulca błon komórkowych. Insulina jest hormonem trzustk
CZEKOLADA A MIAŻDŻYCA
Mało kto nie lubi rozpływającej się w ustach słodkiej czekolady. Jej smak i konsystencja sprawia nam przyjemność, a bogaty wybór wersji w jakich jest dostępna sprawia, że chcemy spróbować wszystkich. Mowa tutaj o czekoladzie, jednym z najpopularniejszych przysmaków. Jest to również jeden z produktów, które często wykluczają diety, jako słodkość z góry zakazaną. Trzeba jednak oddać czekoladzie sprawiedliwość, że nie zawsze jest taka zła jak straszą nas dietetycy. Chodzi tu jednak o gorzką czekoladę, w której z zasady jest o wiele mniej cukru i innych dodatków. Ostatnie badania dowodzą wręcz, że dwie lub trzy kostki gorzkiej czekolady dziennie wpływają poz
PATELNA GRILLOWA – KONIECZNOŚĆ W KUCHNI
Zwykła patelnia w wyposażeniu kuchni staje się powoli przeżytkiem. Oczywiście, naleśniki i jajecznicę trzeba smażyć na czymś co ma płaską powierzchnię, jednak obecnie najczęściej stosowana patelnia to patelnia grillowa. Jej popularność związana jest z modą na odchudzanie oraz utrzymanie odpowiedniej wagi. Taka patelnia nie wymaga użycia tłuszczu do smażenia, więc ogranicza automatycznie jego spożywanie. Do tego na patelni takiej z powodzeniem można przygotować nie tylko każdy rodzaj mięsa, ale także warzywa. Cukinia, brokuły, marchewka, pieczarki, wszystko na co mamy ochotę może zostać przygotowane, przysmażone odpowiednio z każdej strony i podane z grillowa