PORADY BABCI
W kuchni wiele zależy od przepisu. Z zasady z jednego przepisu, dwóm osobom wyjdą dwie inne potrawy. Nawet jeśli będą wyglądać tak samo ich smaki mogą różnić się od siebie. Ciężko stwierdzić dlaczego tak jest. Zapewne przyprawy, sposób przyrządzania mają wpływ na całokształt dania. Bardzo widać to zwłaszcza w ciastach, które jednej osobie wyrosną dobrze, innej w ogóle lub znacznie mniejsze.
W przygotowaniu ciast szczególnie widać wpływ tzw. babcinych porad. Czasami są one zbieżne, czasami w każdej rodzinie inne. Dotyczą drobiazgów, które ubogacają przepis mając go poprawiać i sprawić, że ciasto zawsze będzie udane. Do jednej z najpopularniejszych należy dodawanie szczypty soli do białek przed ubijaniem. Ma to sprawić, że ubiją się szybciej i będą bardziej puszyste. Na podobnej zasadzie działa porada związana z mieszaniem ciasta na biszkopt tylko w jedną stronę. Mieszanie w różne ma powodować zakalec. Czy to się sprawdza trzeba ocenić samodzielnie, jednak skoro przepisy z takimi radami przekazywane są z pokolenia na pokolenie musi być w nich ziarno prawdy. Źródło: http://agroturystykapoznan.pl/