Polskie desery
W Polsce spożywa się wiele tradycyjnych potraw i każdy chyba potrafi wymienić takie danie, które będzie kojarzone głównie z Polską. Jednak większości będą to dania obiadowe, bądź przystawki. Bardzo rzadko wymienia się polskie tradycyjne desery, które będą stanowiły kwintesencję każdego obiadu. Czy to oznacza, że w Polsce nie mamy wyjątkowych deserów, będących symbolem polskiej, tradycyjnej kuchni? Oczywiście, że nie. Posiadamy wiele polskich tradycyjnych słodkości, które kojarzone są z naszym krajem.
Przede wszystkim szarlotka. Wykonana z jabłek rosnących w polskich sadach stanowi naprawdę przepyszny przykład polskiego deseru. Z jabłek uzyskuje się najlepszy smak poprzez doprawienie ich cynamonem. Konieczne jest, aby jabłek nie trzeć, tylko kroić w plastry, bowiem wtedy lepiej wydobywa się z nich smak. Szarlotka może być podawana z lodami waniliowymi, albo z bitą śmietaną. Ewentualnie z jednym i drugim.
Jabłka pieczone z miodem. I chociaż można je spotkać również w innych krajach, to tylko w Polsce mają tak wyjątkowy smak. Wszystko za sprawą produkowanego przez polskich pszczelarzy, naturalnego miodu będącego wyśmienitym i niesamowicie słodkim dodatkiem do pieczonego jabłka.
Naleśniki z dżemem. Jest to deser, który najlepiej smakuje w Polsce, bowiem to nie sam naleśnik nadaje smak całej potrawie. Wszystko bowiem za sprawą wyjątkowych, naturalnych owocowych przetworów stanowiących dodatek naleśników. Mowa tutaj o różnego rodzaju dżemach, powidłach, czy marmoladach, które idealnie komponują się z cienkimi, polskimi naleśnikami.