Podstawowe zasady racjonalnego odżywiania
Prawidłowe i racjonalne odżywianie jest niesamowicie ważne dla każdego: dla kobiety, dla mężczyzny, dla nastolatka, dla dziecka, dla osoby starczej, itd. Dlatego warto poznać różnego rodzaju zasady jakimi rządzą się prawa racjonalnego odżywiania, aby w ten sposób zagwarantować sobie zdrowie spożywanie posiłków. Wtedy na pewno nasz organizm będzie zadowolony, a my nie będziemy musieli martwić się różnego rodzaju problemami z trawieniem.
Przede wszystkim prawidłowe i racjonalne żywienie opiera się w szczególności na pokryciu zapotrzebowania naszego organizmu na energię, a także na różnego rodzaju składniki pokarmowe, niezbędne przy prawidłowym rozwoju życia, funkcjonowania i zachowania zdrowia. Aby o to wszystko zadbać należy codziennie spożywać produkty, które będą dostarczały naszemu organizmowi praktycznej energii a także zawierające prawie sześćdziesiąt różnych składników odżywczych i mineralnych. Jest to nie lada wyzwanie, jednak warto się postarać, aby jak najlepiej rozplanować spożywanie różnego rodzaju produktów.
Do tych podstawowych i niesamowicie ważnych składników dla organizmu człowieka należą: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, a także woda i błonnik potrzebny przy odpowiednim trawieniu. Wszystkie te niezbędne składniki pokarmowe, człowiek powinien przyjmować codziennie w poszczególnych posiłkach jakie spożywa. Procesy, które odbywają się w naszym organizmie, między innymi te trawienne, potrzebują nieustannego dopływu energii, którą z kolei są nam w stanie dostarczyć tylko i wyłącznie te składniki odżywcze i mineralne. Dlatego należy unikać łączenia ze sobą w posiłkach takich produktów, które dostarczają tych samych składników odżywczych, zaś skupić się na równoważeniu ich.