PIECZEŃ RZYMSKA
Rzadko przygotowywana, ponieważ jest czasochłonna, jednak zawsze smakuje tak samo. Zarówno jaki danie obiadowe z sosem, jak i plasterki na kanapki.
Pieczeń rzymska jest nieco czasochłonna do przygotowania. Wymaga sporej ilości mięsa mielonego, przypraw, bułki tartej oraz jajek, które będą stanowiły nadzienie. Mięso trzeba odpowiednie przygotować, a następnie wyłożyć do formy lub na folię do pieczenia, w którą zostanie zawinięta. W przygotowanym mięsie wyłożonym na folię lub blachę układamy ugotowane wcześniej jajka. Okrywamy je mięsem i tak przygotowaną pieczeń wkładamy do piekarnika.
Najczęstszym problemem w przygotowaniu tej pieczeni jest jej pękanie w trakcie pieczenia. Jeśli pęka niszczy tym samym późniejszy efekt przy podaniu. Jednak jest na to sprawdzona rada. W czasie przygotowywania mięsa i doprawiania go należy dodać do niego szklankę ugotowanych ziemniaków. Skleją one mięso mocniej, nie przeciążą go smakiem, a pieczeń zachowa się w całości gotowa do eleganckiego podania.