MYSZKI SEROWE
Twaróg w żaden sposób nie musi być nudny. Co więcej, może stać się atrakcyjnym elementem każdego przyjęcia. Zazwyczaj jada się go na kanapkach z warzywami lub przygotowuje ze śmietaną, na słodko. Można nadać mu jednak ciekawszą formę, która najpierw wzbudzi rozbawienie, a potem zachęci do jedzenia.
Potrzeba do tego twarogu, śmietany albo jogurtu, szczypiorku, pieprzu oraz rzodkiewki. Ser rozrabiamy ze śmietaną, nie trzeba dawać jej wiele. Ser ma się skleić, ale nie być zbyt wodnisty. Gdy przygotowana masa będzie już gotowa wówczas na płaskiej powierzchni – talerz, tacka – formujemy z niego kształt przypominający kroplę. Większy tył, zwężający się ku końcowi, następnie ozdabiamy resztą przygotowanych składników. Szczypiorek wbijamy w węższą część przygotowanego kształtu, po dwa z obu stron, na samym czubku dodajemy kulkę pieprzu, dwie nieco wyżej. Dwa plasterki rzodkiewki lub ich połówki, w zależności od wielkości kształtu wbijamy po bokach pieprzowych oczu konstruując w ten sposób serową myszkę. Gdy jest ich kilka na jednej tacce wyglądają niezwykle efektownie i mogą stać się atrakcją zarówno na przyjęciu dla dzieci, jak i dla dorosłych. Źródło: http://noclegi-zawoja.pl/