KUCHNIA WŁOSKA – PROSTA I ZDROWA
Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim ze spaghetti oraz z pizzą. Oba przysmaki
są znane i lubiane, oraz chętnie powielane na całym świecie. Pomimo sosów, które przykrywają makarony jest uznawana za bardzo zdrową. Sam makaron nie jest tuczącym produktem, a przygotowane na bazie naturalnych składników sosy, mogą nie przydawać nam aż tyle wagi jak straszą magazyny o dietach.
Włoskie dania opierają się na naturalnych produktach i używaniu wielu ziół. Oregano, bazylia, różne rodzaje kopru, czosnek i oliwa z oliwek to podstawowe składniki tej kuchni. Dzięki nim jest tak wyjątkowa i chętnie stosowana, zarówno w restauracjach, jak i w prywatnych domach. Dzieje się to na korzyść sposobu gotowania każdego, ponieważ zmusza do używania często ignorowanych przypraw oraz poszerzaniu swoich kulinarnych horyzontów. Budzi chęć do eksperymentowania i spędzania więcej czasu w kuchni nad tworzeniem własnych zestawów smakowych na bazie poznanych lub znalezionych w Internecie przepisów. Źródło: http://rezerwacjaturystyczna.pl/