Kuchnia skandynawska
Kuchnia skandynawska kojarzy się przede wszystkimi z minimalizmem. Jednak bynajmniej nie ma to odwzorowania w smaku, bowiem w żadnym wypadku nie jest on ograniczony do minimum. Potrafi naprawdę zaskoczyć czymś wyjątkowym i nowym, czymś, co spowoduje prawdziwą rewolucję w kulinarnych zmysłach każdego turysty przebywającego w rejonach Skandynawii. Co w takim razie takiego wyjątkowego w skandynawskich smakach i w czym właściwie tkwi ich fenomen?
W krajach skandynawskich ludzie trudnią się głównie rybołówstwem. Stąd też dość szerokie wykorzystywanie ryb jako pożywienia. Skandynawowie wykorzystują najlepiej jak potrafią bogactwo, które otrzymują od morza. Ryby w tych krajach to bowiem podstawa każdego posiłku. Dlatego też kuchnia skandynawska oferuje nam szereg smaków związanych z rybami i owocami morza. Dlatego jeśli chcemy spróbować najlepszego śledzia, najlepszej flądry, łososia czy szczupaka to przede wszystkim należy udać się do Szwecji, Norwegii bądź Finlandii, a na pewno nie będziemy tego żałować. Owoce morze to również przysmak Skandynawów. Szczególnym zaś zainteresowaniem ze strony tamtejszych szefów kuchni cieszą się krewetki. Przyrządzane na bazie starodawnej i tradycyjnej receptury mogą olśnić przepysznym smakiem.
Wspominając o kuchni skandynawskiej nie można nie wspomnieć o jajkach, które również cieszą się popularnością na rynku kulinarnym. Stosowane jako dodatek, ale również jako danie, stanowią świetny przykład potrawy związanej z tradycją. Podawane z farszem, bądź z przyprawami sprawiają, że tego smaku nie da się zapomnieć.