KOLOR NA KANAPCE
Chodzimy do restauracji nie tylko dlatego, że nie mamy ochoty danego dnia gotować, ale dlatego aby podane nam jedzenie kusiło swoim wyglądem. Ładnie podane danie to połowa przyjemności z jedzenia. Warto zastosować tę regułę również we własnej kuchni. Nie tylko w czasie przygotowywania dań obiadowych, kiedy z trzech lub czterech różnych rzeczy można skomponować na talerzy coś ciekawego. Dobrze pamiętać o tym także w trakcie robienia kanapek i nadać im trochę koloru. Ożywi to nie tylko talerz, ale zachęci do jedzenia, ponieważ im więcej kolorów na talerzu tym lepszy mamy apetyt, a do tego jemy wolniej chcąc nasycić się ładną potrawą. Sprzyja to zdrowiu przewodu pokarmowego i walce z nadwagą.
Do zrobienia kolorowej kanapki można użyć wszystkiego. Najlepiej aby dużą częścią składników były warzywa: sałata, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek. Sałata może stać się bazą, na której można układać resztę. Dla kreatywnych pomysłem jest wycinanie z sera albo szynki zabawnych buziek, oczu i ust, które sprawią, że kanapka będzie zachęcała do zjedzenia uśmiechem.