JEŚĆ, ABY NIE SZKODZIĆ
Obecnie mnóstwo osób chce się zdrowo odżywiać, jeść naturalnie, dbać o siebie. Łatwo w tym wypadku zarówno nie robić nic, jak i popaść w skrajność. Jeść powinno się zdrowe produkty, czyli takie które mają najwięcej składników odżywczych, witamin i pozytywnego wpływu na organizm. Nie oznacza to, że należy kompletnie odrzucić wszystko inne, ale trzeba jeść z umiarem. Poza tym jedzenie musi być dostosowane do naszego wieku i trybu życia. Rzeczy, które dorosła osoba może z powodzeniem ograniczyć, bez uszczerbku na samopoczuciu, dla dziecka będą oznaczały utratę cennych składników pomagających mu się rozwijać. Zarówno jedzenie, jak i jego ograniczanie nie może działać na szkodę.
Dlatego też jeśli ograniczamy jakieś składniki, pomyślmy o zastępstwie. Jeśli rezygnujemy z tłuszczów jedzmy więcej orzechów, migdałów i ryb, które dostarczą go w odpowiedniej ilości. Braki składników dostarczanych w jedzeniu szybko odbijają się na ogólnym zdrowiu. Nie tylko na samopoczuciu, ale na stanie skóry, włosów, paznokci, które stają się łamliwe i pozbawione blasku. Źródło: http://mojpodroznik.pl/