Jak zrobić dobry farsz?
Pyszny farsz o nienagannej konsystencji, to marzenie chyba każdego kucharza, szefa kuchni, a także każdej gospodyni domowej. Z farszu robi się pasztety, suflety, pastę cielęcą i rybną. Farszu można używać do bardzo wielu potraw dlatego dobrze jest, by był on jak najlepszej jakości. Bowiem to od niego zależy to, czy dana potrawa odpowiednio się uda, czy nie. Wiele osób uważa, że przyrządzenie udanego farszu to wielka sztuka. Ale nie jest to takie trudne. Trzeba tylko przestrzegać kilku reguł, aby opanować podstawowy sposób na udany farsz do swoich potraw.
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że wszystkie składniki muszą być w równomiernym stopniu schłodzone. Dlatego trzeba zadbać, by ich temperatura była taka sama. Następnie, przygotowane do zmielenia mięso powinno być zawsze zimne, aby w ten sposób uniknąć rozłażenia się masy farszowej. Kiedy już przepuścimy mięso przez maszynkę, należy je natychmiast posolić. Sól działa wiążąco, więc nasza mięsna masa zyska dzięki temu odpowiednią konsystencję i nie będzie się rozłazić. Dopiero wtedy można dodać białko, które również wspomoże gęstość naszego zmielonego mięsa, po czym można je zmiksować ze śmietaną.
Kolejność przygotowywania idealnego farszu jest więc następująca: mięso miele się w maszynce, następnie odpowiednio przyprawia według uznania i koniecznie solą, miesza dokładnie po czym można dodać białko lub żółtko, jako składnik wiążący; na samym końcu należy wszystko zmiksować, a gdy powstanie jednolita masa i składniki się połączą, należy dodać do całości śmietanę i całość dokładnie wymieszać.