Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Jak zrobić dobry farsz?

Pyszny farsz o nienagannej konsystencji, to marzenie chyba każdego kucharza, szefa kuchni, a także każdej gospodyni domowej. Z farszu robi się pasztety, suflety, pastę cielęcą i rybną. Farszu można używać do bardzo wielu potraw dlatego dobrze jest, by był on jak najlepszej jakości. Bowiem to od niego zależy to, czy dana potrawa odpowiednio się uda, czy nie. Wiele osób uważa, że przyrządzenie udanego farszu to wielka sztuka. Ale nie jest to takie trudne. Trzeba tylko przestrzegać kilku reguł, aby opanować podstawowy sposób na udany farsz do swoich potraw.

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że wszystkie składniki muszą być w równomiernym stopniu schłodzone. Dlatego trzeba zadbać, by ich temperatura była taka sama. Następnie, przygotowane do zmielenia mięso powinno być zawsze zimne, aby w ten sposób uniknąć rozłażenia się masy farszowej. Kiedy już przepuścimy mięso przez maszynkę, należy je natychmiast posolić. Sól działa wiążąco, więc nasza mięsna masa zyska dzięki temu odpowiednią konsystencję i nie będzie się rozłazić. Dopiero wtedy można dodać białko, które również wspomoże gęstość naszego zmielonego mięsa, po czym można je zmiksować ze śmietaną.

Kolejność przygotowywania idealnego farszu jest więc następująca: mięso miele się w maszynce, następnie odpowiednio  przyprawia według uznania i koniecznie solą, miesza dokładnie po czym można dodać białko lub żółtko, jako składnik wiążący; na samym końcu należy wszystko zmiksować, a gdy powstanie jednolita masa i składniki się połączą, należy dodać do całości śmietanę i całość dokładnie wymieszać.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...