ILE ZDROWIA W RYBIE?
Ryba jest ostatnimi czasy tak reklamowanym produktem, że można zacząć podejrzewać w tym „spisek” mający na celu wyeliminować mięso z jadłospisu. Nie jest tak oczywiście, jednak o jedzeniu ryb warto przypominać. Polska od zawsze słynęła z licznych rybnych potraw i warto kultywować tę tradycję jedząc zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Ich właściwości odżywcze nie są wcale przesadzone i faktycznie ryby posiadają to czego nie ma w innych produktach lub mają więcej pewnych substancji. Szczególnie istotny jest kawas OMEGA-3, cenny dla wszystkich, ale przede wszystkim dla osób zmagających się z cholesterolem i innymi chorobami układu krążenia. Ryby morskie zawierają mnóstwo jodu, niezbędnego dla tarczycy i jej prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim w czasie dojrzewania. Niedobory jodu powodują poważne konsekwencje zdrowotne, a w miejscach oddalonych od morza ciężko o jego stałą dostawę. Dlatego śledzie, dorsze oraz inne morskie ryby powinny być przynajmniej raz na tydzień częścią jadłospisu. Poza jodem zawiera także selen, który działa jak przeciwutleniacz. To dobra wiadomość dla wszystkich dbających o urodę, ponieważ selen opóźnia procesy starzenia.