Fruktoza i galaktoza
Fruktoza i galaktoza są cukrami prostymi, które występują w codziennym jadłospisie. Fruktoza zwana tez cukrem owocowym występuje przede wszystkim w sokach owocowych i w miodzie. Charakteryzuje się ona dwukrotnie słodszym smakiem w porównaniu z glukozą, dlatego też poleca się ją osobom będącym na diecie. Starannie wyselekcjonowana fruktoza ma postać proszku. Z uwagi na bardzo słodki smak stosuje się ją w mniejszych ilościach. Jej stosowanie pomaga ograniczyć kaloryczność deserów. Fruktoza po przedostaniu się do układu trawiennego zostaje przekształcona w glukozę. Galaktoza jest natomiast cukrem występującym w mleku ssaków, ale w formie laktozy. Galaktoza wchodzi w skład glikolipidów i glikoprotein. Cukier w wątrobie zostaje przekształcony w glukozę i zmetabolizowany. Galaktoza w połączeniu z glukozą tworzy laktozę. Zaburzenia w zakresie przemian metabolicznych wspomnianego monosacharydu prowadzą do rozwoju galaktozemii.