Dieta śródziemnomorska – jadłospis
Dieta śródziemnomorska opiera się na zasadach diety zbilansowanej. Niemniej premiuje ona produkty, które są kojarzone z rejonem Morza Śródziemnego. Charakteryzują się one wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego też dieta śródziemnomorska jest polecana osobom zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Stosowanie diety śródziemnomorskiej zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Jadłospis w diecie tego typu obejmuje aż pięć posiłków, w tym trzy główne i dwie przekąski. Na śniadanie poleca się pieczywo pełnoziarniste i sałatkę. Można także wybrać zdrowe musli. Na II śniadanie i podwieczorek można wybrać odtłuszczony jogurt lub świeży owoc. Na kolację poleca się sałatkę, a na obiad dania z makaronu bądź ryżu, dania rybne lub dania warzywne. Wybór jest zatem dość szeroki. Warto poznać kuchnię śródziemnomorską bacząc przy tym, aby nie wybierać zbyt tuczących i wysoko tłuszczowych produktów. Kuchni śródziemnomorskiej często daleko do diety śródziemnomorskiej będącej sposobem na pozbycie się nadwagi i otyłości.