Dieta grup krwi – zasady
Dieta grup krwi opiera się na założeniu, że jadłospis powinien być nieco inaczej ułożony w zależności od grupy krwi. Stosowanie diety zgodnej z grupą krwi może pomóc w obniżeniu masy ciała o około 1 – 2 kg tygodniowo w zależności od tego, czy łączy się dietę z aktywnością fizyczną. Dieta grup krwi wciąż budzi kontrowersje. Opiera się ona na założeniu, że w odniesieniu dla każdej grupy krwi można wyróżnić produkty korzystne, produkty niekorzystne oraz neutralne. Dieta grup krwi jest polecana nie tylko jako sposób na zwalczenie nadwagi, ale także na zdrowe odżywianie. Dieta nie jest monotonna, więc przy odpowiednim ułożeniu jadłospisu może ona zyskać zbilansowany charakter. Koncepcja diety grup krwi opiera się na założeniu, że w grupie krwi zapisano optymalny sposób odżywiania przekazany w genach. Tempo utraty masy ciała jest powolne, ale za to efekty są bardziej trwałe. Dieta grup krwi jest krytykowana przez dietetyków, ponieważ wprowadza ona ograniczenia w wyborze produktów, także tych, które są uznawane za zdrowe.