Dieta Atkinsa – odchudzanie tłuszczami
Dieta Atkinsa jest typowym przykładem diety wysokotłuszczowej. Wymaga ona znacznego obniżenia spożycia węglowodanów. Menu powinno uwzględniać także dużą ilość białka. Dieta Atkinsa została opracowana w latach 70. i do dziś budzi kontrowersje. Zasadą diety Atkinsa jest spożywanie wyłącznie białek i tłuszczów oraz zmniejszenie liczby węglowodanów. Jadłospis obejmuje między innymi steki, szynki i kiełbasę. Ograniczenie spożycia cukrów powoduje zmiany w zakresie przemiany materii. Dochodzi do zakwaszenia krwi i zmniejszenia uczucia głodu. Dieta Atkinsa umożliwia zmniejszenie masy ciała o około 3 – 5 kg miesięcznie. Podstawą jadłospisu są w ciągu pierwszych 14 dni produkty bogate w tłuszcze zwierzęce i tłuszcze roślinne. Węglowodanu muszą być natomiast ograniczone do 20 g na dobę. Nie powinno się spożywać pieczywa, owoców i warzyw oraz produktów zbożowych. W ciągu kolejnych dwóch tygodni można zwiększyć ilość węglowodanów do 50 g dziennie. Trzeci etap diety polega na zwiększeniu ilości cukrów, ale nie wolno łączyć ich z produktami zawierającymi tłuszcze zwierzęce.