CZARNE JEDZENIE
Czarne jedzenie zazwyczaj kojarzy się nam ze spalenizną. Za duży ogień pod patelnią, chwila nieuwagi i oto mamy – przypalony na węgiel kotlet albo tost. Okazuje się jednak, że nie zawsze czarny kolor oznacza spaleniznę do wyrzucenia. Ostatnio furorę, niestety nie w Polsce, ale w Japonii oraz USA robi czarne jedzenie. Nie oznacza to oczywiście, że jest ono przypalane i sprzedawane miłośnikom tego typu smaków. Nie, czarny kolor jest nadawany specjalnie. Można spotkać zarówno hot-dogi i hamburgery, które są całe czarne. Zarówno bułka jak i parówka czy hamburgerowe mięso przybierają czysty, czarny kolor, przy jednoczesnym zachowaniu smaku. Dodaje się do nich warzywa i ketchup, tak jak do każdej innej potrawy tego typu.
Z czego wynika nietypowy kolor? Z dodawania atramentu kałamarnicy do przygotowywanych potraw. Nie jest on szkodliwy, nie jest też szczególnie odżywczy ani działający na organizm w jakikolwiek sposób. Jednak to dzięki niemu niektóre potrawy potrafią nabrać nietypowego wyglądu kusząc tym samym żeby spróbować ich smaku gdy tylko ma się okazję. Źródło: http://formika-travel.pl/