CO NA CHOLESTEROL?
Cholesterol może dotknąć każdego, w każdym wieku. Istotnie, bardziej narażeni są na niego ludzie po czterdziestce, jednak zdarza się i u młodszych. Zapewne najskuteczniejszą metoda jego obniżania są tabletki, lecz raz brane będą prawdopodobnie towarzyszyć do końca życia. Dlatego jeśli cholesterol nie przekracza normy bardzo wysoko lepiej spróbować zbić go za pomocą diety.
Pierwszą zasadą diety na obniżenie cholesterolu jest zrezygnowanie z jedzenia tłuszczu. Nie całkowicie, bowiem tłuszcz jest organizmowi niezbędny do wykonywania wszystkich procesów. Chodzi o smażenie potraw na głębokim tłuszczu, jedzenie tłustych mięs, dużych ilości masła oraz polewanie mięs lub makaronów ciężkimi sosami. Warto dotychczas używany olej zmienić na zdrowszy olej z oliwek i smażyć potrawy na patelni grillowej. Grillowanie oraz gotowanie mięsa i warzyw sprawia, że zachowują one więcej wartości odżywczych i witamin. Nie raz są także smaczniejsze. Po ograniczeniu oleju drugim ważnym przykazaniem jest jedzenie warzyw. Każde ma właściwości ograniczające cholesterol, a dodatkowo nie trzeba się ograniczać w ich jedzeniu. Dodatkowo, im więcej witaminy C w warzywie tym lepiej, ponieważ witamina ta ma zdolności zabijania złego cholesterolu. Można przyjmować ją w tabletkach, jednak lepiej wchłaniana jest w pokarmie.